Afslankpillen of supplementen.

door 27 september 2021Blog1 reactie

Afslankpillen - Relaxed Gezond

Afslankpillen of supplementen om snel gewicht te verliezen. Zin of onzin?

Helaas zie ik om mij heen nog zoveel guru’s, zelfbenoemde dieet coaches enz. die vrouwen naast een dieet ook afslankpillen of supplementen aanbieden.
Mijn persoonlijke mening laat ik even voor wat het is, maar laten we het zo zeggen, deze mensen verdienen er meer dan goed aan.

Maar waarom ben ik zo tegen afslankpillen en afslank supplementen? In deze blog wil ik je kort en bondig meer inzicht geven zodat je voor jezelf kan uitmaken of je het met mij eens bent of niet.

Welke soorten afslankpillen of supplementen kennen we?

Allereerst maar even de 5 populaire soorten die er zijn:

  1. Eetlustremmers: Deze pillen beloven je dat je afvalt zonder hongergevoel
  2. Fat blockers: Deze pillen bevatten speciale vezels waar het vet zich aan bindt.
  3. Koolhydraat blockers
  4. Supplementen die je stofwisseling verhogen (burners = stimulantia). Je hartslag en lichaamstemperatuur gaat omhoog wat de verbranding stimuleert en het maakt je actiever. Veel nare bijwerkingen.
  5. Combinatie pil/supplement die honger stillen, blocken en extra verbranden.

Wat doen deze afslankpillen of supplementen nu echt?

Heel kort door de bocht: Het grootste effect is het effect op je portemonnaie. Het is een miljarden industrie die met slimme campagnes van alles beloven maar waarvan het effect minimaal is.

De afslankpillen worden beschouwd als voedingssupplementen en vallen dus niet onder de veel strengere geneesmiddelen regels.

Vaak claimen de producenten ingrediënten met een bewezen effect. Dat klopt op zich wel maar het effect is dermate gering dat je jezelf moet afvragen of zo’n duur supplement, wat wellicht een marginale bijdrage kan leveren aan het afvallen, een goede investering is.

Kijk ook even naar de video van wat de wetenschap kan doen met afslankpillen/supplementen om af te vallen.

Zijn dieetpillen of supplementen gevaarlijk?

Als je de video hebt bekeken heb je het antwoord al. Natuurlijk is niet alles gevaarlijk maar zoals gezegd is het effect meestal niets of marginaal en ook tijdelijk. Dus waarom zou je het uberhaupt overwegen?

Pas extra op met online shoppen want subutramine en yohimbine worden nog regelmatig aangeboden.

Sibutramine is een van deze gevaarlijke stoffen in afslankmiddelen. Het lijkt op de verboden drug amfetamine. De stof onderdrukt honger en vermoeidheid. Het kan gevaarlijke bijwerkingen geven, zoals een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Ook yohimbine is een gevaarlijke stof. De stof is verboden. Maar supplementen met deze stof worden soms via oline platforms zoals eBay, Wish en AliExpress verkocht.

Online is er maar weinig toezicht op de verkoop van dit soort gevaarlijke producten.

Hoge dosis kan schadelijk zijn

Langdurig extra vitamines en mineralen slikken kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Er zijn voedingssupplementen op de markt die hogere doseringen bevatten dan de maximaal aanvaardbare bovengrens van inname. Vastgesteld is dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom heeft de Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) aanvaardbare bovengrenzen opgesteld.

Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 100% procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van een vitamine of mineraal te nemen. Informatie hoeveel een supplement levert, is te vinden op het etiket.

Voorbeelden te hoge innamen met nadelige gezondheidseffecten

  • Eind 2016 neemt minister Schippers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een advies over van BuRO NVWA om de hoeveelheid vitamine B6 in voedingssupplementen te maximeren tot 21 milligram per dag voor volwassenen.
  • Eind 2014 waarschuwde de Consumentenbond voor te hoge doses B6 in vitaminepillen. Nieuwsbericht: Veel te hoge doses B6 in vitaminepillen.
  • Ook het RIVM waarschuwde in 2014 dat het gebruik van voedingssupplementen niet zonder gevaar is. Nieuwsbericht: Gebruik voedingssupplementen niet zonder gevaar.
  • Jodium is een element dat het lichaam nodig heeft. Een te lage inname van jodium geeft ziekteverschijnselen zoals krop (struma). Dit komt in Nederland zelden voor. Een te hoge inname van jodium kan verstoring van de schildklieractiviteit, overgevoeligheidsreacties en acute vergifting symptomen veroorzaken. Jodium wordt als voedingssypplement gebruikt in zout (‘Jozozout’) om te zorgen dat de bevolking voldoende jodium inneemt. Voedingsmiddelen als zeevis en zeewier bevatten van nature hoge jodiumgehaltes. Daarmee is voorzichtigheid geboden.
  • Vitamine A is in kleine hoeveelheden vereist voor de groei en de oogfunctie. Vitamine A is toxisch bij te hoge dagelijkse inname. Het veroorzaakt misvormingen in de ontwikkeling van de baby in de vroege zwangerschap, is giftig voor de lever en veroorzaakt afname van de botdichtheid waardoor de kans op botbreuken toeneemt. De marge tussen dagelijkse behoefte en het optreden van schadelijke effecten is erg klein. Vitaminepreparaten mogen maximaal een dagdosis van 1.200 RE vitamine A in de vorm van retinoïden bevatten. Als een supplement meer dan 650 RE vitamine A bevat, moet op het etiket staan dat het niet geschikt is voor kinderen tot en met 1 jaar.

Gezond afvallen zonder dieet en zonder afslankpillen?

Blijvend afvallen is voor heel veel vrouwen een struggle. Ik weet dat het een leven kan beheersen en dat het niet makkelijk is om een verandering in gang te zetten.

Maar blijven doen wat je tot nu toe hebt gedaan werkt niet. Alle dieten, kuren en misschien supplementen hebben je niet gebracht waar je zo op hoopte.

Zelf houd ik van duidelijkheid en eenvoud. 
Mijn trainingen zijn gericht op een helder en doelgericht plan richting een gezond eetpatroon met de juiste mindset.

Kortom gewoon normaal eten met ruimte voor wat lekkers en weer zelf controle hebben ipv alles of niets.

Neem deel aan de gratis Challenge Minder Snoepen en Snaaien van 1-5 november a.s. en ervaar hoe het anders kan. 

 

1 Reactie

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Share This