Afvallen met havermout

door 22 februari 2021Blog2 reacties

Havermout afvallen

Afvallen met havermout feit of fabel?

Havermout is sinds kort een echte hype! Superfood.
Afvallen met havermout fabel of werkelijkheid? Wij hebben het uitgezocht.
Een product wat gewoon hier wordt verbouwd, eerlijk en blijvend is. Niet zoals bijvoorbeeld een aantal jaren geleden de superfood Chinese goij-bessen. Pesticides en het feit dat deze duizenden kilometers vervoerd moeten worden maakte aan deze hype snel een einde.

Maar wat maakt havermout nu zo gezond en helpt het bij afvallen?

Wat is havermout?

Haver wordt al sinds de Bronstijd door mensen verbouwd. Vermoedelijk ligt de oorsprong in het Midden-Oosten. Vanuit daar is het naar Europa gekomen en in Europa werd haver al snel een voedingsgewas. In ons vochtige en vrij koele klimaat was haver namelijk prima te verbouwen.

Haver is een graan en al snel ontstond havermout. Havermout is eigenlijk nooit erg populair geweest. Tot een paar jaar geleden. Nu is het een echter hype.

Verschil tussen havermout en haver

Je hebt zowel de term haver als havermout gelezen. Dit is niet hetzelfde. Haver is de graankorrel, zoals die verbouwd wordt. Deze korrels worden in stukjes geknipt, flink verhit en vervolgens plat gemaakt. Op die manier ontstaat havermout in de vlokkige vorm die we allemaal kennen.

We kunnen havermout van grof tot fijn kopen. Het product en de kwaliteit blijft gelijk. Het enige verschil is de kooktijd die korter is naarmate de fijnheid van de vlokken. Zelf gebruik ik altijd fijne havermout van het AH-merk (€ 0,50 voor 500 gram)

Is havermout gezond?

Een heel kort antwoord: JA. Maar waarom?
Havermout is een graansoort waarbij de graan volledig in takt blijft. Omdat er (meestal) gebruikt wordt gemaakt van hele korrels valt havermout onder een volkoren product. Je mag er dus vanuit gaan dat dit product rijk is aan vezels. Vezels zijn heel belangrijk in onze voeding, het is belangrijk hier dagelijks 30 tot 40 gram van binnen te krijgen. Naast dat vezels zorgen voor een betere verzadiging tijdens/na de maaltijd, zijn ze ook ontzettend goed voor je darmen en je stoelgang. Vezels kunnen bloeddrukverlagend werken, en kunnen ook bijdragen aan het verminderen van kans op hart en vaatziekten

Omdat havermout rijk is aan vezels, kun je zeggen dat het een langzame koolhydraat is. Alle energie die de havermout biedt, wordt dus gelijkmatig in het lichaam opgenomen waardoor je energielevel constant blijft en niet piekt zoals bij het eten van snelle koolhydraten.
Wat is de voedingswaarden per 100 gram?

Energie Koolhydraten Eiwitten Vet Verzadigd vet Vezels
380 kcal 62 gram 13,1 gram 7 gram 1 gram 7,5 gram

 

Afvallen met havermout kan dat?

Jazeker dat kan.
Havermout kan bijdragen aan een gezonder gewicht. Havermout maakt je niet dik, maar geeft je wel veel energie. Bovendien zetten de eiwitten in havermout je lichaam aan tot het verbranden van overtollig vet.

Wel is het goed om te beseffen dat havermout geen wondermiddel is. Het is niet zo dat je het eet en dat je dan vanzelf afvalt. Belangrijk blijft gevarieerd eten! En ook beweging is aan te raden. Dat in combinatie met havermout kan wel degelijk veel kilo’s verschil gaan maken.

Havermout geeft sneller en langer een verzadigd gevoel

De voedingsvezels in havermout hebben een soort ‘spons-werking’. Daarom worden het oook wel oplosbare vezels genoemd.
Ze absorberen vloeistof zodat de vezel meer volume krijgt en het lichaam meer tijd nodig heeft om de vezels te verteren.

Verzadiging, of eigenlijk een verzadigd gevoel, speelt een belangrijke rol in de energiehuishouding. Een verzadigd gevoel zorgt dat je stopt met eten totdat je weer een hongergevoel krijgt.

Hoeveel havermout als ontbijt mag?

Havermout als ontbijt volstaat met ca. 35 gram.
Je kunt havermout snel maken in de magnetron (800 watt 1 minuut 40) met melk of soyamelk. Maar je kan het ook s’avonds al klaarmaken en in de koelkast zetten (weken).
Voeg vers fruit toe (appel, peer, blauwe bessen) en eventueel wat kaneel. Supergezond ontbijt!

Is havermout glutenvrij?

Havermout is van origine een glutenvrij product.

Ben je allergisch voor gluten pas dan op. Net zoals bij de verwerking van noten kan er kruisbesmetting plaatsvinden in de fabriek. Bij havermout kan dat met tarwemeel. Check dat altijd even goed de verpakking van de havermout, neem het zekere voor het onzekere!
Van de AH heb je bijvoorbeeld nu ook het merk VRIJ, deze havermout is volledig vrij van gluten.

De 10 voordelen van havermout

– Havermout geeft je energie

De eiwitten in havermout geven je veel energie. Maar ook de aanwezigheid van bijna 60 gram per 100 gram aan complexe koolhydraten is heel goed voor je energiehuishouding.

Zowel mentaal als fysiek kun je er goed tegenaan met havermout. Het voordeel van complexe koolhydraten is dat ze heel geleidelijk worden opgenomen door je lichaam. Je beleeft dus niet één energiepiek, maar hebt gedurende langere tijd energie.

– Met havermout verminder je het risico op diabetes

Diabetes type 2 is het gevolg van verkeerde eetgewoontes. Veel voeding met suiker zorgt ervoor dat je sneller diabetes (suikerziekte) krijgt. Door het eten van havermout kun jij er zelf voor zorgen dat dit risico vermindert.

Wanneer je eenmaal diabetes type 2 hebt, maar wel havermout eet, is er ook een voordeel. Mensen die veel havermout eten hebben veel minder insuline nodig (tot wel 40%). Hier is ook gedegen onderzoek naar gedaan.

– Havermout is vezelrijk

In havermout zitten heel veel vezels.
Waardoor het een gunstig effect heeft op je stoelgang. Daarnaast zijn ook je darmen gebaat bij havermout. Door deze vezels krijg je goede bacteriën in je spijsverteringskanaal, waardoor je op een gezonde manier voeding verwerkt.

Doordat je darmen zich goed kunnen wapenen dankzij havermout, gaat ook je weerstand omhoog. Zo ben je minder vatbaar voor griep of verkoudheid. Ook andere ziektes maken minder kans.

– Immuunsysteem heeft baat bij vezels

Je weerstand wordt versterkt door vezels (havermout). Maar dat geldt ook voor je immuunsysteem. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat beta-glucanen (onderdeel van de vezels in havermout) je lichaam beschermt tegen virussen, schimmels, bacteriën en zelfs parasieten.

– Havermout verlaagt je bloeddruk

In havermout zitten mineralen als magnesium, calcium en kalium. Het voordeel van deze drie mineralen is dat ze bloeddrukverlagend werken. Ook hier kan havermout dus een bijdrage leveren.

– Havermout verlaagt de kans op darmkanker

Onderzoek onder 2 miljoen mensen wijst uit dat havermout eten de kans op darmkanker aanzienlijk verkleint (met 10%). Dat komt wederom door de aanwezigheid van zoveel vezels met hun mineralen.

– Verlaag je cholesterol met havermout

In de westerse wereld heeft een groot deel van de bevolking te kampen met een te hoog cholesterol. Een te hoog cholesterol is het directe gevolg van ongezonde voeding. Daardoor dragen dikmakende en snelle (=slechte) koolhydraten bij aan een hoog cholesterol.
Met havermout verlaag je slechte cholesterol, met name dankzij de beta-glucanen.

– Verlaagt de kans op hartziektes

Hartziektes zijn een logisch gevolg van een ongezonde levensstijl met veel vet en zout in je voeding. Hartziektes vormen dan ook een belangrijke doodsoorzaak in de westerse wereld. Onderzoek onder 75.000 vrouwen bracht aan het licht dat hartziektes aanzienlijk verminderen bij het eten van volkoren granen.
Daarom levert havermout (volkoren product) ook hier een bijdrage!

– Eiwitten in havermout

Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam en een bron voor veel energie. Eiwitten regelen dat je spieren groeien. Verder versterken ze ook je botten.

– Afvallen met havermout

Maak havermout onderdeel van je voedingspatroon en je krijgt goede stoffen en goede koolhydraten binnen. De vetverbranding wordt dus optimaal gestimuleerd. Havermout is geen wondermiddel maar ook hier geldt: het kan zeker een bijdrage leveren! Dus afvallen met havermout is geen fabel.

Recept: Havermout met appel uit de oven

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 3 jonagold appels
 • 50 g rozijnen
 • 2 tl gemalen kaneel
 • 40 g margarine
 • 60 g ongebrande amandelen
 • 75 g havermout
 • 150 g Griekse yoghurt (0%)

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de appels in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes van ca. 1 cm. Meng de appel met de rozijnen en de helft van de kaneel en verdeel over de ovenschaal.
 2. Smelt de margarine in een steelpan. Hak de amandelen grof. Meng de margarine met de rest van de kaneel, de amandelen en de havermout. Verdeel over de appel en bak in de oven in ca. 25 min. goudbruin.
 3. Serveer de havermout met appel en noten met de Griekse yoghurt.

Relaxed Gezond heeft een eigen App met ruim 70 gezonde recepten.

Recepten zien wij als inspiratiebron NIET als dieet. Het gaat om genieten van lekker en gezond eten.
Wil jij deze App met 70 recepten klik dan hier voor een speciale aanbieding.

Tijdelijk krijg je bij aankoop van de recepten ook toegang tot 2 extra E-books.

2 Reacties

 1. Linda

  Kan je havermout s avonds eten heh altijd goesting in snacks heb cholesterol

  Antwoord
 2. Inge van Helden

  Beste Linda,

  Bedankt voor je reactie. Medisch advies geef ik uiteraard niet maar havermout heeft een gunstig effect op cholesterol zoals uit bovenstaand artikel blijkt.

  Snack drang is een uitdaging voor heel veel mensen. Een tussendoortje is niet erg en soms zelfs prima. Het gaat om de balans.

  Wil je meer weten over die eetbalans kijk dan eens op de website of op de training Succesvol in Balans.

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Zuivel en zuivelvervangers - Relaxed Gezond - […] of havermout vormt volle zuivel een ontbijt dat lang verzadigt.Zelf kies ik de volle variant (met havermout) simpelweg omdat…
 2. Afvallen en zuivelproducten | De belangrijkste vragen beantwoord - […] of havermout vormt volle zuivel een ontbijt dat lang verzadigt.Zelf kies ik de volle variant (met havermout) simpelweg omdat…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Share This