Zo onderscheid je volkorenbrood van bruin geverfd witbrood

door 16 november 2020Blog0 Reacties

Wanneer is een volkorenbrood écht volkoren? En is brood een dikmaker?

Deze informatie is afkomstig van Voedingswetenschapper Prof. dr. Fred Brouns (Maastricht University).

Over het wel of niet eten van brood zijn de meningen verdeeld:

  • Het zou niet goed voor je zijn
  • De gluten in het brood zouden een dikmaker zijn, diabetes en hart- en vaatziekten veroorzaken en volgens sommige voedselgoeroes zou het zelfs ADHD en epilepsie kunnen veroorzaken.
  • Aan de andere kant geven instanties zoals het Voedingscentrum het advies om juist wél brood te eten: er zitten allerlei voedingsstoffen in die goed zijn voor je weerstand.

Hoe zit het nou precies?

Het brood waar het Voedingscentrum over spreekt, is een specifiek soort brood. Namelijk volkorenbrood. Het blijkt alleen nogal lastig om een écht volkorenbrood te vinden in de supermarkt. Het meest verkochte supermarktbrood in Nederland is namelijk bruin gekleurd witbrood!

Tarwekorrel

We moeten eerst kijken naar waar brood van gemaakt is: tarwekorrels. De tarwekorrel bestaat uit drie onderdelen: de zemel, de kiem en de meelkern. De zemel is een vliesje wat om de tarwekorrel heen zit. Hierin zitten de vezels van de tarwekorrel, een aantal vitamines en mineralen. Bovenop de tarwekorrel zit de kiem. Hierin zitten onverzadigde, gezonde vetten en de vitamines B en E. Kortom: de meeste voedingsstoffen.

Dan blijft er nog één onderdeel over: de meelkern. De meelkern bestaat uit zetmeel en eiwit. Het bevat eigenlijk geen voedingsstoffen maar slechts lege calorieën. Van deze meelkernen wordt bijvoorbeeld de witte tarwebloem gemaakt die je in de supermarkt koopt om bijvoorbeeld taart te bakken.

 

Zemel en kiem

Terug naar het brood. Om volkorenbrood te maken, worden altijd eerst de zemel en de kiem, die niet zo lang houdbaar zijn, gescheiden van de langer houdbare bloem. De voedingsstof rijke zemel en kiem worden vervolgens gemengd met volkoren tarwemeel en samen vormen die het volkorenbrood.

De clue zit ‘m nu in het tarweMEEL. Want je mag een brood pas ‘volkoren’ noemen als de zemel en kiem gemengd zijn met meel. Als het brood gemaakt is van tarweBLOEM, is het gewoon witbrood, ook al ziet het er bruin uit.

Maar hoe weet je dan of het brood in de supermarkt volkoren is? Dan moet je even goed op de verpakking van het brood kijken. Wil het brood volkoren zijn, moet het hoofdbestanddeel volkorenmeel zijn, en niet tarwebloem. Neem in het vervolg dus je leesbril mee (mocht het nodig zijn!) naar de supermarkt zodat je de kleine lettertjes goed kunt lezen!

Bij de bakker kan je het altijd in de winkel zelf navragen.

Wil je graag een extra portie motivatie? MELD JE DAN HIER vrijblijvend aan voor onze besloten Facebookgroep met gelijkgestemde enthousiaste, actieve en ondernemende vrouwen.

FB Community

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Calorieën tellen of Relaxed afvallen? | Voeding & Mindset - […] dat als je bord altijd voornamelijk bestaat uit groenten, aangevuld met goede koolhydraten uit volkoren-producten en wat eiwitten (zonder…
  2. Hoeveel koolhydraten afvallen | goede en slechte koolhydraten - […] producten (zoals volkoren brood, pasta […]
  3. Vezelrijk eten en afvallen | Wat is vezelrijk eten en wat levert het op? - […] producten zoals volkorenbrood, volkorenpasta’s en […]
  4. Kun je met havermout afvallen? - Relaxed Gezond - […] in takt blijft. Omdat er (meestal) gebruikt wordt gemaakt van hele korrels valt havermout onder een volkoren product. Je…
  5. Kun je met havermout afvallen? | De 10 goede eigenschappen op een rij. - […] in takt blijft. Omdat er (meestal) gebruikt wordt gemaakt van hele korrels valt havermout onder een volkoren product. Je…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Share This