Wat gebeurt er in mijn lichaam als ik afval?

door 24 april 2021Blog0 Reacties

Wat gebeurt er in mijn lichaam als ik afval? - Relaxed Gezond

Hoe werkt vetverbranding?

Heb jij hier wel eens over nagedacht?
Er zijn veel theorieën en tot heel recent dachten we dat vet wordt omgezet in spieren. Of dat het wordt omgezet in energie en daarna ‘verbrandt en verdwijnt’.
Volgens onderzoekers van de School of Biotechnology and Biomolecular Sciences in Australië klopt dit niet en zit het anders.

Waar gaat vet heen als je afvalt?

Onderzoek wijst uit dat je het grootste deel van je vet uitademt. Sorry?
Ja, je leest het goed. Zo’n 80% van het vet adem je uit als koolstofdioxide. Het gaat op in de lucht. Klinkt redelijk ongeloofwaardig maar volgens de onderzoekers is het echt zo.

Terug naar school en het vak scheikunde: wanneer je meer eet dan je lichaam nodig heeft worden de overtollige koolhydraten en eiwitten omgezet in triglyceriden. Deze triglyceriden bestaan uit koolstof, waterstof en zuurstof en worden opgeslagen in je vetcellen. Wanneer je probeert af te vallen is je lichaam hard aan het werk om de koolstof uit je triglyceriden te halen. Hier zorgt je stofwisseling voor. Bij elke tien kilogram vet die je verliest, verlaat meer dan acht kilogram vet het lichaam als koolstofdioxide. De hoeveelheid vet die overblijft wordt water en verlaat je lichaam via je ontlasting, zweet en tranen. Wist jij dit?

Waarom is buikvet verbranden zo lastig?

Nog te vaak wordt gedacht en gezegd; ach joh, effe wat minder eten, dan ben je dat buikvet zo kwijt. Was het maar zo!
Cortisol, het stresshormoon zorgt ook voor meer buikvet, aldus internist-endocrinoloog Liesbeth van Rossum, hoogleraar aan het Erasmus Medisch Centrum in een interview in het AD.

Bijna iedereen heeft wel eens zijn of haar buikomvang gemeten, wanneer je het lichaamsvet rondom je middel meet, meet je eigenlijk visceraal vet

Iedereen heeft visceraal vet, en dat is maar goed ook. Visceraal vet omringt je organen en beschermt deze tegen stoten van buitenaf. Het is normaal om wat visceraal vet te hebben, maar een hoog gehalte aan visceraal..

. Dit is het vet dat om de organen in je buik zit. Het is heel normaal om wat visceraal vet te hebben, maar een te hoog gehalte kan voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen. Visceraal vet is het gevaarlijke buikvet dat zich rond de organen nestelt en stofwisselingsziekten kan veroorzaken bron.

Visceraal vet is wat dieper opgeslagen in de huid. Rondom belangrijke organen als de lever, alvleesklier en nieren zit visceraal vet, welke ervoor zorgt dat de organen elkaar niet raken.
Adiponectine, het vethormoon, reguleert uw lichaamsvet. Visceraal vet werkt adiponectine tegen. Daardoor produceert uw lichaam meer vet dan dat u feitelijk nodig hebt. Een hoog niveau aan visceraal vet is ook van invloed op uw gevoeligheid voor insuline. Dit betekent dat het op latere leeftijd kan leiden tot diabetes type 2.

Als je start met afvallen, verdwijnt er dan direct (buik)vet?

Wanneer je meer calorieën eet dan je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren, kom je aan.
Je lichaam zet deze ‘overbodige’ calorieën om in vet en slaat het op in je vetcellen, voor wanneer er een tekort ontstaat. In vroegere tijden was dit handig om te kunnen overleven want er was niet altijd voldoende te eten. Deze functie is nu feitelijk overbodig maar hij is er wel.

Door te lang te veel te eten, komt er meer vet in je vetcellen te zitten en kom je aan. Wanneer je afvalt, gebeurt het tegenovergestelde: je verbruikt meer energie dan je aan calorieën binnenkrijgt, waardoor je lichaam het opgeslagen vet gaat aanspreken om je energielevel op peil te houden. Hierdoor krimpen je vetcellen.

Dit gebeurt echter niet gelijk: je lichaam verbrandt eerst opgeslagen koolhydraten, eiwitten en een grote hoeveelheid water voor het je vetvoorraad gaat aanspreken. Dit gebeurt meestal na ongeveer een week, wat meestal ook het moment is waarop je het eerste verschil in je lichaam in de spiegel kunt zien.

Afvallen en bloedruk - Relaxed Gezond

Afvallen heeft invloed op je bloeddruk!

Een van de belangrijke redenen om af te vallen is om je bloeddruk onder controle te houden.
Wanneer je kampt met overgewicht, moet je lichaam harder werken om je bloed goed door je hele lichaam heen te laten stromen. Hierdoor komt er meer spanning op je aderen te staan. Een hoge bloeddruk kan leiden tot het vernauwen en verharden van je aderen, waardoor hun vermogen om vers, van zuurstof voorzien bloed naar je hart te vervoeren afneemt. Hierdoor loop je meer risico op een hartaanval, beroerte of hartziekte.
Gelukkig is het goede nieuws dat je bloedvolume al snel afneemt wanneer je afvalt.

Wat kan het resultaat zijn op je bloedruk als je afvalt?

2 kilo afvallen kan je bloedruk al met 2,5 punt reduceren. 4 kilo = 5 punten en 8 kilo = 10 punten (bovendruk).
Kortom een significant verschil als het gaat om het risico op hartfalen.

Wat is de invloed van afvallen op je hormoonlevels?

Je hormonen dragen chemische boodschappen door je bloedstroom en weefsels die invloed hebben op je metabolisme, groei en ontwikkeling, voortplanting, seksuele vermogen en humeur.
Een teveel aan lichaamsvet kan helaas invloed hebben op het normaal functioneren van je hormonen. Zo bleek uit een onderzoek in het Journal of Clinical Oncology uit 2012 dat overgewicht of obesitas bij vrouwen de kans vergroot op hormoonreceptieve borstkanker. Dit kan wellicht verklaard worden door de stijging in het oestrogeenlevel die overgewicht met zich meebrengt.
Als je afvalt en daarbij vetcellen kwijtraakt waarin oestrogeen actief is, neemt het hormoonlevel af en daarmee dus ook het risico op het krijgen van borstkanker. Dit kan al relatief snel: in het onderzoek raakten vrouwen 10 procent van hun lichaamsgewicht kwijt gedurende een periode van 12 maanden en het oestrogeenlevel zakte daarbij met 10 tot 26 procent!

Wat is de invloed van afvallen op je hongergevoel?

Helaas is het niet alleen zo dat afvallen een positief effect heeft op je hormoonlevels: mensen hebben van nature de neiging om lichaamsvet op te slaan om uithongering te voorkomen. Om dit te kunnen doen past ons lichaam zich aan aan een calorietekort om deze vetvoorraden te behouden. Hiervoor wordt het hormoon ghreline afgegeven, wat ervoor zorgt dat je meer trek krijgt, en neemt het hormoonlevel van leptine af, wat juist je hongergevoel onderdrukt. Door deze hormonale verandering krijg je dus meer trek nadat je bent afgevallen, wat het ook een uitdaging kan maken om op gewicht te blijven als je eenmaal bent afgevallen.
Dit is ook de reden waarom ik geen fan ben van een dieet. Snel afvallen is fijn maar het hongergevoel en je nog niet aangepaste mindset zorgen in 90% van de gevallen dat je terugvalt of erger.
Alleen een combinatie van voeding, mind en body (geen dieet) werkt blijvend. Geen quick-fix helaas maar de kans op succes is wel vele malen groter.
Mijn programma Succesval in Balans is gericht op deze gouden combinatie. Klik hier voor meer informatie.

Wat is de invloed van afvallen op je slaap?

Als je kampt met overgewicht is de kans groter dat je een slaapstoornis krijgt. Gelukkig kan 4 kilo afvallen er al voor zorgen dat je slaap verbetert. Zo bleek uit een onderzoek uit 2012 dat 77 deelnemers die kampten met overgewicht en slaapproblemen na zes maanden meer dan 5 kilo en 15 procent van hun lichaamsgewicht kwijt waren geraakt door middel van diëten en/of beweging. Deze gewichtsafname leidde tot het verbeteren van hun slaapscore met wel 20 procent. Oftewel: 4 kilo afvallen zal er waarschijnlijk voor zorgen dat je een stuk beter slaapt.

Bron: Livestrong.com

Training Succesvol in Balans

Met de toptraining Succesvol in Balans neem ik je stap voor stap mee in het proces van afvallen. Niet alleen in kilo’s maar met name ook mentaal. De gouden combinatie van voeding, body en mindset zorgen voor een blijvend resultaat. No diet!!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Share This